Zupa grochowa

Kolejna zupka..w sumie to gotowałam ją dawno temu i nie opublikowałam wtedy przepisu..Grochówka ..pycha..
  • 0,5 szklanki łuskanego grochu
  • kilka żeberek lub innych kości z mięsem
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 50 dag ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • listek laurowy,ziela angielskie
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz
Groch wypłukać i namoczyć na godzinę. Marchewkę,i pietruszkę obrać. Przełożyć razem do dużego garnka,włożyć żeberka, zalać wodą , dodać przyprawy i gotować do miękkości żeberek . Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości na małym ogniu. Wyjąć żeberka,warzywa, pokroić na kawałki. Czosnek drobniutko posiekać.Dodać wszystko  do zupy.Doprawić do smaku i zagotować.
Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Komentarze