Zupa fasolowa


Ja i moje córki za bardzo nie przepadamy za zupami z roślinami strączkowymi..ale o męża trzeba dbać i gotować to co on lubi..i tym razem zupa fasolowa na bogato, gotowana z dużą ilością boczku, a potem jeszcze z cebulką i kiełbasą podsmażoną na oleju rzepakowym.Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także np.dania są mniej kaloryczne.Olej rzepakowy łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.
  • 20 dkg fasoli
  • kawałek boczku wędzonego
  • 20-30 dkg kiełbasy
  • olej rzepakowy
  • ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1-2 pomidory suszone
  • 1-2 łyżeczki koncentratu
  • sól, pieprz
  • listek, ziele
  • majeranek
Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie na noc, ewentualnie zalać gorącą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie fasolę odcedzić na sicie i zalać świeżą zimną wodą, dodać kawałek boczku wędzonego, marchewkę , pietruszkę, pokrojone suszone pomidory.Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę obrać i pokroić , zeszklić na oleju ,dodać pokrojoną kiełbasę i chwilę razem przesmażyć.Dodać do zupy. Wrzucić również pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat.Doprawić w razie potrzeby.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.