niedziela, 2 grudnia 2012

Słodki duet czyli pierniko-drożdżowiec




Święta coraz bliżej..i trzeba myśleć o piernikach, pierniczkach...postanowiłam wypróbować przepis na piernik z dodatkiem ciasta drożdżowego..przepis wynalazłam dawno temu w jakiejś starej gazecie..i czekał dość długo w kolejce do wypróbowania..ale w końcu przyszła pora ..ciasto szybko się robi i jest smaczne..


Ciasto jasne:
  • 25 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 2 dkg drożdży
  • 1/3 kostki  margaryny
  • 1/3 szkl. mleka
  • 5 dkg cukru
Ciasto ciemne:
  • 25 dkg mąki
  • 2 jajka
  • 10 dkg miodu
  • 10 dkg cukru
  • 5 dkg  margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
gotowa polewa czekoladowa
Ciasto jasne:
Mąkę przesiać, wykruszyć drożdże, dodać cukier, mleko, jajko, szczyptę soli i roztopioną  margarynę, zarobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto ciemne:
Miód zagotować z 5 łyżkami wody, żółtka utrzeć z cukrem, kakao i   margarynę, dodać miód, przyprawę do piernika, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, na końcu dodać pianę z białek.
Ciemne ciasto wyłożyć na dno dużej tortownicy, kulę z jasnego ciasta położyć na ciemnym.Piec w temp.p. 180 stopniach C.


Biorę udział po raz pierwszy  w czwartej  edycji Kalendarza Adwentowego z międzynarodowymi przepisami świątecznymi, dlatego też  przepis jest również w wersji angielskiej.


Kalendarz  Adwentowy jest już czwartą  edycją, codziennie od 1 grudnia do 24 grudnia publikowane będą pyszne receptury z blogerów na całym świecie.Mój przepis będzie w kalendarzu pod 15 czyli 15 grudnia..





                                
Bright dough
25 dag flour
1 egg
2 dag yeast
1/3 of a packet of margarine
1/3 of a glass of milk
5 dag sugar

Dark dough

25 dag flour
2 eggs
10 dag honey
5 tablespoons of water
10 dag sugar
5 dag margarine
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon of cocoa
1 teaspoon of gingerbread spice
ready made chocolate glaze

Bright dough

Sift the flour, crumble the yeast, add sugar, milk, egg, a pinch of salt and melted margarine, knead and leave to grow.
Dark dough
Boil honey with 5 tablespoons of water, blend yolks with sugar, cocoa and margarine, add honey, gingerbread spice, flour and baking powder, mix everything and at the end add egg whites froth.
Put the dark dough on the bottom of a big springform pan and place a ball of the bright dough in top of it. Bake at 180 degrees. Glaze after it cooled down.






                          Wigilijny piernik 

8 komentarzy :

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.